Het laatste nieuws rondom studies, studiekeuze etc.

Studiefinanciering

Vanaf 1 september 2015 is het nieuwe wetsvoorstel "Studievoorschot Hoger Onderwijs" van kracht. Hierin is de studiefinanciering op veel punten veranderd. Via deze link kunt u inzien wat dat betekent.

De kosten voor het studieleven zijn anders dan voor scholieren. Gaat iemand uitwonend studeren dan kunnen de kosten nog hoger uitvallen. Voor een overzicht van de kosten per maand (ongeveer) kan de website van het Nibud geraadpleegd worden. Daar zijn de kosten uitgebreid berekent en uitgelegd.

Tenslotte is er nog de Rekenhulp van duo, hiermee kan de hoogte van studiefinanciering worden berekent en worden de meest gestelde vragen over studiefinanciering beantwoord.

Verschillende opleidingen

Voor selectie opleidingen is een uitgebreide toelating vaak bestaande uit meerdere rondes. Meer informatie vind u hier op de website van studiekeuze123

Voor opleidingen met aanvullende eisen (kunstacademie en sportopleiding) verschillen de eisen per opleiding. Kijk op de site van de aanbieder voor meer informatie. Vaak wordt er om een portfolio gevraagd. Bereid je hier van te voren goed op voor.

Voor de overige opleidingen wordt er gebruik gemaakt van matching. Hogescholen en universiteiten werken dan met intakegesprekken. Tijdens deze gesprekken wordt er gekeken of de leerling een goed beeld heeft van de opleiding en of de leerling de juiste motivatie heeft. Op deze site is informatie te vinden over studiekeuze en toelating.
Om te kijken of een opleiding een lotingstudie is en vanaf een leerling zich kan aanmelden kunt u op de volgende
site terecht.
U vindt hier de matchingsprocedure van veel
hogescholen en universiteiten.