Arts

Binnen het leergebied Arts werken leerlingen aan onderzoeken op het gebied van beeldende kunst, theater, dans en muziek. De leerlingen ontwikkelen praktische vaardigheden, doen kennis op over kunst en cultuur en leren kunst te beschouwen en een onderbouwde mening te formuleren.

In leerjaar 1 en 2 doen leerlingen onderzoek naar een thema. De onderbouw kent twee soorten onderzoek: multidisciplinair (hierin kan een leerling zelf kiezen in welke van de vier kunstzinnige disciplines hij of zij wil werken) of een onderzoek gericht op het ontwikkelen van beeldende vaardigheden.

Cato uit leerjaar 2; ‘Ik vind het leuk dat er heel breed gekeken wordt. Niet alleen krijgen we beeldend maar ook theater, muziek, dans fotografie etc.’.

In leerjaar 3 krijgen alle leerlingen van 3 mavo kunstvak 1. De leerlingen sluiten dit vak af met schoolexamens waarin het bezoeken van culturele activiteiten en het verbeelden en verwoorden van hun ervaringen centraal staan. Leerlingen van de mavo kunnen kunstvakken 2 kiezen als examenvak.

De leerlingen van 3 havo en 3 vwo werken wekelijks aan thema’s waarin de beeldende praktijk centraal staat. Daarnaast maken ze kennis met de basis van het beschouwen van kunst in de verschillende disciplines.

De bovenbouw van het leergebied Arts bestaat uit twee vakken: CKV ( voor alle leerlingen) en Kunst (een keuzevak voor het eindexamen). In het vak CKV verkennen leerlingen de culturele omgeving door het bezoeken van voorstellingen, concerten en tentoonstellingen. Zij verwerken hun ervaringen in praktische en beschouwende onderzoeken.

Giael uit 5 vwo over het vak CKV:  “In leerjaar 4 maak je bij ckv kennis met de kunstzinnige disciplines: bijvoorbeeld dans of muziek. In vwo 5 gaat het meer over hoe je iets ervaart. Je leert je ervaring te uiten en te verwerken, bijvoorbeeld in een tekst of iets beeldends. Ik vind beeldend heel leuk om te doen.”

In het vak Kunst staan de praktijk en periodes uit de kunstgeschiedenis centraal. De theorie gaat over beeldende kunst, dans, muziek en theater. De leerlingen sluiten dit onderdeel af met een centraal schriftelijk examen. In de praktijklessen doen de leerlingen beeldende onderzoeken. Ze sluiten de praktijk in januari af met een eindexamenexpo met een gezamenlijk thema.

Marijn uit 5 havo over het vak Kunst: “De eindexamenexpo vond ik echt geweldig. Je kan iets maken voor jezelf, het kan heel uitgebreid zijn. We regelen het bijna helemaal zelf: de school bemoeit zich er niet zozeer mee: we spreken alles onderling af.”