Protocol digitale media
Digitale media spelen een belangrijke rol in het leven van leerlingen en onderwijzend personeel. Het gebruik van digitale media is onderdeel van het gedrag van leerlingen en van medewerkers binnen de school.
De school hanteert een “thuis of in de kluis beleid” voor het gebruik van mobiele telefoons. Dat betekent dat de mobiele telefoon in de school niet mag worden gebruikt. Wel kan gebruik gemaakt worden van digitale media op de laptop. Digitale media kunnen helpen om het onderwijs te verbeteren en de lessen leuker te maken, om contact te houden met elkaar, te experimenteren en grenzen te verleggen. Leerlingen bezitten nagenoeg allemaal een mobiele telefoon en aangenomen kan worden dat ze die buiten school ook gebruiken. De school ziet het als haar taak om leerlingen te begeleiden in het op een verantwoorde wijze om te gaan met het gebruik van digitale media, ook als deze enkel buiten het schoolterrein gebruikt worden. Immers het gebruik ervan brengt ook risico’s met zich mee, zoals pesten en het ongewild delen van foto’s of andere gegevens.
DNS heeft richtlijnen opgesteld voor het gebruik van digitale media op mobiele telefoons en andere (mobiele) devices binnen en buiten de school voor zowel leerlingen als medewerkers. Deze richtlijnen kunnen helpend zijn voor het gesprek op school, in de klas over wat acceptabel is op digitale media (en wat niet).
Onder het gebruik van digitale media verstaan we het gebruik van programma’s/apps waarmee online informatie kan worden opgezocht, gedeeld en gepresenteerd. Denk hierbij aan Facebook, X, Instagram, Tiktok, Signal, Telegram, YouTube, Snapchat, Whatsapp en alle (nieuwe) hiermee vergelijkbare programma’s en apps.
Medewerkers die gebruik willen maken van bepaalde digitale media voor onderwijsdoeleinden en waarbij namen en/of andere gegevens van leerlingen gebruikt worden, laten dit altijd checken door de medewerker ICT die nagaat of er een verwerkersovereenkomst aanwezig is. Als dat niet het geval is dan kan de app niet gebruikt worden.
Communicatie met leerlingen vindt plaats via Microsoft Teams en niet via andere media zoals bijvoorbeeld Whatsapp. In situaties waarin het niet mogelijk is om via Teams te communiceren is Signal een acceptabele optie.
Bij het gebruik van digitale media houdt iedereen zich aan de volgende afspraken:
Alle medewerkers en leerlingen die denken dat er niet correct gehandeld wordt aangaande de digitale media melden dat aan een expert, coach, de conrector of de rector.
Als er wordt geconstateerd dat de afspraken niet worden nageleefd, dan wordt er in lijn met de uitgangspunten van de school gehandeld:
Besproken met de MR 27 mei 2025
Instemming MR 23 juni 2025