Het examenprofiel: mavo 3, havo 4, vwo 4 en 5

Hieronder vind je de overgangsnormen van het examenprofiel.

Werkwijze

In het examenprofiel ga je je onder meer voorbereiden op de schoolexamens en het centrale examen. De resultaten van je schoolexamens, je zichtbare ontwikkeling in lessen en toetsing, je ontwikkeling in lerende houding, maar ook jouw eigen ambitie en wensen zijn van invloed op of je al dan niet kansrijk een examen kunt gaan afleggen.
Na toetsweek 2 van je eerste jaar in het examenprofiel hebben jij, jouw coach en experts in je onderwijsteam én je ouder(s)/verzorger(s) goed zicht op het verloop van je resultaten en ontwikkeling in het examenprofiel. Tijdens de coachuren vinden gesprekken plaats tussen jou en je persoonlijk coach over die resultaten, het verloop van je ontwikkeling en de best passende keuze voor het volgend schooljaar. In elke periode vindt ook een voortgangsgesprek plaats met je ouder(s)/verzorger(s) erbij.
Elk jaar uiterlijk in periode 3 schat het onderwijsteam met jou in hoe kansrijk jij bent om het volgende leerjaar succesvol te doorlopen. Bij die inschatting zijn de volgende gegevens van belang:

  1. De resultaten voor de schoolexamens* van alle vakken en de ontwikkeling die je daarin doormaakt. Deze gegevens geven een indicatie voor de kans dat jij succesvol het centraal eindexamen kan doorlopen.
  2. De ontwikkeling die je doormaakt rondom diagnostische en formatieve toetsing (Deze toetsen worden inzichtelijk gemaakt in het Programma van Toetsen (PT) .
  3. De ontwikkeling die je doormaakt op basis van ervaringen in de lespraktijk rondom diverse (formatieve) werkvormen, het doen van onderzoek en maken van praktische opdrachten.
  4. Het vertonen van eigenaarschap en verantwoordelijkheid ten aanzien van jouw lerende houding waarbij een belangrijk gegeven de wijze is waarop je omgaat met feedback en deze omzet in een doelgericht plan met acties. Deze feedback ontvang je van je experts tijdens de lessen en eenmaal per periode in geschreven vorm in Feedbackfolio.
  5. Jouw eigen inschatting waarbij je ook reflecteert op je eigen ontwikkeling op bovenstaande zaken en waarbij je in openheid aan jouw coach en je ouder(s)/verzorger(s) laat zien welk leerproces jij doormaakt.

*De resultaten voor schoolexamens worden bekeken in het licht van de slaag-zakregeling. Zie hier voor mavo, zie hier voor havo, zie hier voor vwo Dit zal de inschatting op het succesvol kunnen doorlopen van het examenjaar beïnvloeden.

Overeenstemming

Het doel is om overeenstemming te bereiken tussen de drie partijen (leerling, ouder(s)/verzorger(s) en school) met betrekking tot de best passende keuze. Mocht deze overeenstemming onverhoopt niet worden bereikt, dan neemt in het uiterste geval de rector een besluit na alle betrokkenen gehoord te hebben.

Doubleren

  1. Als je doubleert in een voorexamenjaar dan kun je bij de examencommissie vrijstelling vragen voor vakken die je al hebt afgerond, zoals maatschappijleer, CKV of NLT. Hetzelfde geldt voor de situatie waarin je zakt en het examenjaar op DNS weer over doet. Meer informatie hierover vind je in het examenreglement.
  2. In de situatie waarin je voor de tweede keer in een leerjaar doubleert of na een doublure in een volgend leerjaar weer opnieuw op doubleren staat wordt samen met jou en je ouder(s)/verzorger(s) bekeken wat voor jou de best passende vervolgstap kan zijn. Indien de conclusie is dat opnieuw doubleren de best passende vervolgstap is, moet de rector akkoord geven.
  3. Ook voor het eindexamenjaar geldt: als je na een doublure in het voorexamenjaar zakt voor je eindexamen of voor de tweede maal zakt voor je eindexamen, moet de rector van de school je toestemming geven om het examen nog een keer over te doen op DNS.

© 2025 denieuwsteschool.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy