In onze visie beschrijven we hoe wij denken over goed onderwijs.

In goed onderwijs staat het leren van de leerling centraal. Het leren is optimaal als de leerling begrijpt wat hij moet leren en waarom hij dat moet leren. Verwondering is daarbij het uitgangspunt. Door de leerling nieuwsgierig te maken wordt deze gemotiveerd om vragen te stellen, op zoek te gaan naar antwoorden en - op die manier - nieuwe kennis op te doen. Dat doet de leerling niet alleen, maar samen met anderen.

Bij goed onderwijs is het belangrijk dat de leerling zichzelf goed leert kennen en leert nadenken over wie hij is. En over wie of wat hij wil worden. Het is van belang dat de leerling zich ook als mens ontwikkelt. Vanuit het vertrouwen dat we in de leerling hebben, vragen we hem daarom om steeds meer om zelf keuzes te maken over wat en hoe hij wil leren. We leren de leerling hoe hij zelf zijn eigen leren kan regisseren en hoe hij verantwoordelijkheid kan nemen voor eigen keuzes. Dat noemen we eigenaarschap.

In goed onderwijs leren leerlingen en leraren met en van elkaar. We spreken dan van een leergemeenschap. Door kennis in te brengen en met elkaar te delen, ontwikkelt de leerling nieuwe kennis en ontstaan nieuwe ideeën. Wij moedigen de leerling aan om hierin ondernemend te zijn en met goede, verrassende, vernieuwende of (te) gekke ideeën te komen.

Goed onderwijs geeft ruimte aan het leren doen en zelf uitvoeren van onderzoek. Daarbij krijgt de leerling voortdurend feedback die hem verder helpt. We vragen elke leerling om te laten zien wat hij geleerd heeft door zijn onderzoek te presenteren. Dat noemen we het geleerde zichtbaar maken.