Ervaringen ouders

Marie-Jose, moeder van Storm
"Het eerste schooljaar heb ik heel goed ervaren, de beginperiode was erg spannend maar al snel merkten we dat onze zoon het erg naar zijn zin had op de nieuwste school. Ook vonden we het spannend dat hij op de fiets naar de stad moest, omdat hij met een vast groepje fiets is dit ook erg meegevallen. Dat de gymnastieklessen op een andere locatie plaats vinden was op het begin ook wennen omdat nog verder de stad in is en weer meer risico op van alles. Onze zoon is in het eerste jaar geopereerd aan zijn benen en is hierbij erg goed begeleid en is er veel interesse geweest tijdens zijn ziekenhuisopname. Na de operatie heb ik hem vaak naar school gebracht en zag hierdoor goed hoe de sfeer op de school was, dit heeft mij een zeer goed gevoel gegeven. Er is interesse voor een ieder en er is een open vriendelijke en gemoedelijke sfeer aanwezig. De aanwezigheid van de mentor op deze manier is ook als erg positief ervaren omdat die een erg belangrijke rol heeft gespeeld in het wennen en aarden op de school. Dat je als ouders een paar maal per jaar kunt komen kijken is prettig want dan zie je waar ze mee bezig zijn en proef je de sfeer in het algemeen. Wij als ouders hebben een zeer positief gevoel over het afgelopen leerjaar".

Karin, moeder van Marieke
"Het afgelopen schooljaar is onze dochter gestart op De Nieuwste School. Hoewel ik weet dat ik me over haar schoolprestaties geen zorgen hoef te maken, is de stap naar de middelbare school groot. Ik moet haar los laten. Ze moet vanuit ons dorp zelf haar weg gaan zoeken in "de grote stad". Ze fietst gelukkig samen met vriendinnen, maar het is toch ook wel een dingetje als ze ineens vanuit de stad belt om te zeggen dat "ze iets later thuis komt, omdat ze nog even een ijsje gaan eten met de klas." De moeilijkste opgave voor mij als ouder was het leren omgaan met het "eigenaarschap" van het eigen leerproces van Marieke. Wat betekent dat eigenaarschap dan voor mij als ouder? Mag ik meekijken? Hoe moet ik meekijken zonder te controleren? Lukt het haar? Hoe kan ik helpen? Met verbazing zie ik hoe Marieke zelf initiatief neemt als het vak Engels voor haar moeilijk blijkt te zijn. Ik moet de neiging onderdrukken een "gewoon boek met Engelse grammatica" aan te schaffen en de verantwoordelijkheid bij Marieke te laten. Samen met de expert maakt Marieke een plan, krijgt extra uitleg en hoe trots is ze als de extra inspanning heeft gewerkt. Dit is voor mij als ouder een belangrijk leerpunt geweest in het eerste jaar op DNS. Mijn dochter heeft zelf initiatief getoond. Zij was vanuit zichzelf gemotiveerd en zoekende hoe om te gaan met het leren van Engels. De complimenten en waardering komen haar toe. Zelf verdiend, zonder inmenging van mij als ouder die het natuurlijk beter weet. Iets om trots op te zijn. Zowel voor Marieke als voor mij als ouder. Ik ben ook trots. Trots op hoe Marieke is gegroeid in het afgelopen jaar. En trots op mezelf. Ik kan haar los laten. Ik kan haar het vertrouwen geven van waaruit zij het eigenaarschap aan gaat".